Testissä Nortikin Trekraft

Trekraft

Nortikin Trekraft on ns. karvalakkimallin packraft, jota mm. Packrafting Store myy noin 600€ hintaan. Värivaihtoehtoina ovat tummanvihreä ja huomio-oranssi. Kokovaihtoehdot ovat vielä tätäkin yksinkertaisemmat: niitä on vain yksi.

Ensivaikutelma

Kun Trekraftia purkaa paketista, ilmoille lehahtaa todella tehokas teollisuusliiman löyhkä. Trekraftin saumoja ei ilmeisesti ole ommeltu, joten liimassa ei sitä myöten luultavasti ole säästelty. Dunkkis kyllä laantuu ajan mittaan, mutta ensivaikutelma voi olla aika shokeeraava. Muuten laitos on varsin fiksusti rakennettu - pohjasauma ei ainakaan näyttäisi keräävän roskaa ja penkin saa kiinni suoraan velcrolla.

Mitoitus

Trekrafteja on tasan yhtä kokoa: iso. Myönnän itsekin olevani varsin keskenkasvuinen pätkä, mutta tässä purkissa on sisäpituutta 133cm. Useimpien valmistajien suurimmissa yhden hengen veneissä sisämitta on noin 125cm joten lääniä riittää enemmän kuin tarpeeksi. Vene on myös selvästi leveämpi kuin monet kilpailijansa, joten roinaa saa kyllä mukaan varsin tehokkaasti. Reunaputkelo on vastaavasti hivenen Alpackaa pienempi, 29cm. 

Täyttäminen

Tästä voi olla montaa mieltä. Pääventtiilin korkkiin on fiksusti asennettu läppä, joka estää veneen tyhjenemisen vaikka korkki olisikin auki. Täyttösäkki sen sijaan on julmetun iso ja painava Alpackalaiseen silnylon-säkkiin verrattuna, eikä sitä voi käyttää samalla tavalla: täyttöpäädyn reunavahvikkeena ei nimittäin ole kätevää bambukapulaa vaan ilmeisesti kumiletkua. Lisäksi säkkiä ei kiinnitetä veneeseen minkään valtakunnan kierteellä vaan kiinnityksessä pitää luottaa kitkalukkoon. Haluaisin tavata sen botskiarkkitehdin jonka mielestä tämä oli hyvä idea - veneen saa kyllä täyteen, mutta operaatiossa pitää olla perhanan tarkka, eikä sitä parane tehdä kiireessä. Täyttösäkin toisessa päässä on sulkuklipsit, joten sen on kaiketi ajateltu toimivan myös kuivasäkkinä, mutta venttiilipäälle ei ole korkkia. Äkkiäkös tuollaisen tehtailee, mutta ajatus vaikuttaa hieman keskeneräiseltä.

Liikehdintä

Vaikka vene onkin hivenen leveämpi, sitä meloo oikein näppärästi ns. markkinastandardilla 210cm melalla. Jos keulaan ei laita jotain painoksi, Trekraft kääntyilee jopa tavallista herkemmin sivuttain. Koskeen en toistaiseksi ole tällä uskaltanut mennä, sillä tällaisena pätkänä kun en saa jalkoja kiinni keulaan, on veneen kontrollointi varsin mahdotonta. Koska Trekraft on suurin piirtein saman muotoinen kuin lähestulkoon kaikki muutkin packraftit, on lähtökohtaisesti olettavaa, että kippo käyttäytyy koskessa siinä missä kaverinsakin - ihan mukavasti.

Kamojen roudailu

Edessä on neljä vahvaa muovista D-rengasta, joiden avulla voi sitoa romujaan kiinni veneeseen. Koska sisätilaa on paljon, voi pienemmät tavarat surutta latoa veneen lattialle. Ne on itseasiassa pakko laittaa sinne, koska vene on edestä niin leveä, ettei pienempää kuivasäkkiä edes saa tuubin päälle. Poikittaisissa naruviritelmissä täytyy huomioida se, että taaemmat D-lenkit ovat niin takana, että niiden poikki viritetty nartsa voi koskessa tai muussa ankarassa vedessä olla turvallisuusriski. Jos kaatuessaan jää jalasta kiinni veneeseen, voip' henki olla löysällä.

Saako tähän tungettua kaksi henkeä?

Mahdollisesti. Mahdollisesti jopa kaksi elollista ihmistä. En päässyt vielä kokeilemaan, mutta vuonna 2012 testatessani Alpackan Scout -pikkuvenettä totesin siihenkin mahtuvan lyhytaikaisia ylityksiä varten kaksi henkeä. Trekraftin ollessa Scoutin tavoin tavallista leveämpi, myös sen keulaan mahtuu istumaan. Trekraftia ei kuitenkaan ole tarkoitettu kahdelle, joten pidempiä reissuja ei ainakaan kannata suunnitella sen varaan että veneessä kulkisi mukavasti kaksin. Ylityksiä tai muita lyhyempiä pätkiä varten tilaa on kahdelle enemmän kuin tarpeeksi. Erilaisia tapoja matkata kahdestaan kumiveneessä esitellään mm. Luc Mehlin vanhassa kirjoituksessa.

Mitä tällä nyt sitten tekee?

Trekraft ei tietenkään ole samanlainen supervehje kuin 1000€ paremmalle puolelle kurkottelevat Alpackat, Kokopellit ja MRS:t, mutta hintaansa nähden se on todella oivallinen laitos. Jos harrastustaan ajattelee pragmaattisesti eikä kaipaa kaikkein kalleinta ja supereinta laatua, Trekraft on mitä mainioin hankinta. 8½/10, ostaisin.