Packrafting?

Wikipediasta löytyy aiheesta oma artikkelinsa (englanniksi) mutta lyhyt selkokielinen kuvaus lienee paikallaan. Packraftit ovat pieniä ja kevyitä, pääasiassa yhdelle hengelle suunniteltuja ilmatäytteisiä kumiveneitä, jotka kestävät astetta rankempaakin käyttöä. Alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut vesistöosuuksien ylittäminen erävaelluksilla, mutta sittemmin laji ja venemallit ovat kehittyneet ja nykyisin hyvin varustellulla reppulautalla pystyy laskemaan haastavia koskiakin.

Reppulauttoja ei tule sekoittaa kaljakellunnassa nähtäviin halpahallien 20€ PVC-leluihin. Hyvä reppulautta maksaa halvimmillaankin yli 500€ ja vaativampaan käyttöön suunnitellut menevät jo selvästi tuhannen euron paremmalle puolelle. Hinnalle tulee kuitenkin vastinetta, sillä lautat ovat todella pitkäikäisiä, suunnattoman monikäyttöisiä ja mikä parasta, ehkä parhainta hupia mitä maa päällään kantaa. Kaikkein parhaimmat lautat ovat jo niin kestäviä, ettei niitä tunnu saavan hajalle pahalla tahdollakaan. Yleisin tapa veneen täyttämiseen on nailoninen täyttösäkki, jolla tuubit saa puhkuttua täyteen muutamassa minuutissa.

Lauttaa melotaan samaan tyyliin kuin kajakkia, ja mukana kulkevat varusteet sullotaan kuivasäkissä lautan keulaan. Myös muita tapoja on käytössä, mutta ylimääräinen paino keulassa tasapainottaa venettä niin, että meno on huomattavasti tasaisempaa. Kuljetuskuosiin käärittynä reppulautta vie tilaa suunnilleen saman verran kuin pieni teltta tai solumuovinen makuualusta. Lisäksi mukana on tietenkin kannettava myös mela, eikä pelastusliivejäkään sovi unohtaa.

Melana on suositeltavaa käyttää neljään osaan katkottavaa laitosta, vaikka kaksiosaisellakin kyllä pärjää. Halvimmat melat ovat alumiinia, mutta monet harrastajat suosivat hiilikuituvartisia meloja lähinnä niiden keveyden takia. Kevyempi mela on paitsi mukavampi kantaa mukana, myös huomattavasti ystävällisempi selkälihaksille. Suositeltava optimipituus melalle on 210cm. Pidemmästä melasta ei ainakaan aloittelijalle ole haittaa, mutta teknisemmässä vedessä se alkaa hankaloittaa veneen hallintaa. Maailmanluokan melamiehen Luc Mehlin sanojen mukaan 210cm mela on nelosluokan koskessa jo liian pitkä.

Alpacka Raft - yhtiö jonka avulla laji alkoi levitä maailmalle - kehitti vuonna 2011 packraftin yleisen muodon, jonka sittemmin muutkin valmistajat ovat kopioineet käyttöönsä. Nämä levähtäneen, ylikasvaneen herneenpalon muotoiset paatit kulkevat lähtökohtaisesti hyvin myös koskessa, jonne aloittelijankin uskaltaa päästää. Kumiveneellä kiviin törmäily kun on lähinnä ärsyttävää, eikä paattia aivan helposti saa nurinkaan. 

Eli lyhykäisyydessään tarpeet ovat seuraavat:

  • Vene
  • Mela
  • Pelastusliivit
  • Kuivasäkki
  • Kiinnityssysteemi kuivasäkille

Mikäli tarkoituksena on myös harrastaa koskenlaskua tarvitaan tiettyjä lisävarusteita. Aiheesta on ehkä joskus tulossa oma artikkelinsakin.