Lisää uusi kommentti

Mela-asiaa

Mela on itse veneen jälkeen ehkä tärkein osa mitä reppulauttailussa tarvitaan. Hintahaarukka ulottuu parinkympin muovileluista lähes puoli tuhatta euroa kustantaviin hiilikuituihmeisiin. Oikean melan valinta riippuu kuitenkin käyttötarkoituksesta.

Monet venevalmistajat myyvät sivubisneksenä joitakin meloja, yleensä pienellä hintalisällä varustettuna koska  joita se on itse testannut ja todennut niiden sopivan tuotteidensa kanssa käytettäviksi. Euroopan Packrafting Storella on valikoimissaan samat melamallit (joskin ilmeisellä hintalisällä varustettuna) plus joitakin omia mallejaan, jotka ovat pääosin saksalaisilta valmistajilta.

Itselläni on käytössä 210cm pitkä Aqua Boundin hiilikuituvartinen Manta Ray, jolla pystyy suoriutumaan käytännössä kaikesta paitsi kaikkein rankimmista koskista, joita en muutenkaan harrasta. Sitä ennen käytössä ollut 236-senttinen, alumiinivartinen Advanced Elementsin Performance ajoi myös asiansa, mutta oli huomattavasti painavampi. Lisäksi olen kokeillut jotain bränditöntä kaksiosaista alumiinilelua. Se killuu edelleenkin olohuoneen nurkassa lähinnä siksi etten ole kehdannut heittää sitä pois. Tärkeintä on muistaa, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, ja nälkä kasvaa syödessä.

Ero AE:n Performancen ja Manta Rayn välillä oli vain 400 grammaa. Painoero ei rinkassa pahemmin tunnu mutta melontaa aiemmin harrastaneet tietävät että vajaalla puolella kilolla on merkitystä kun melaa joutuu kannattelemaan useamman tunnin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että olisi pakko sijoittaa puoli tonnia siihen kustomoituun katkovarsi-Werneriin jota geneerinen melakaupan setä on tietysti ensimmäisenä kouraan lykkäämässä. Tärkeintä on se, että melaa ostaessa muistaa seuraavat asiat:

  • Pituus: Alpackan suosittelema optimimitta on 210cm ja tämän olen huomannut itsekin erittäin toimivaksi. Jokainen ylimääräinen sentti vartta painaa, joten ainakin jos vaihtoehtoja on, on täysin hyödytöntä ostaa pidempi mela. Mainittakoon silti, ettei pidemmästä melasta muuten haittaa ollut, mutta teknisempi koskessa pujottelu ei sillä onnistunut.
  • Materiaali: Yleisesti ottaen meloja tehdään alumiinista, lasikuidusta ja hiilikuidusta. Hiilikuitu on yllättäen kevyintä mutta samalla kalleinta, alumiini taas halvinta. Lavat ovat lähes poikkeuksetta jonkinlaista muovisekoitetta, paitsi kaikkein kalleimmissa meloissa käytetään myös hiilikuitulapoja. Materiaalivalinta on lähinnä raha- ja mukavuuskysymys.
  • Käyttötarkoitus: Jos et aio pannuttaa alas Kiutaköngästä ei kannata ostaa turbokestävää koskimelaa. Jos taas paino ratkaisee, kannattaa harkita joko tätä tai tätä (molemmissa on sama lapa, mutta varsiratkaisu on erilainen). Reppulauttailu on kuitenkin kokonaisvaltainen laji, jota varten kannattaa yleensä hankkia mela, jolla pystyy tekemään jollain tasolla lähes kaikkea.
  • Säädettävyys: Siinä missä kanootit ja kajakit tehdään pääasiassa yhtä käyttötarkoitusta varten, reppulautan pitää pystyä suoriutumaan niistä kaikista. Mikäli melan lapakulmaa pystyy säätämään (kuten esimerkiksi Manta Rayssa TLC-lukon ansiosta voi) sitä pystyy helpommin sopeuttamaan erilaisiin tilanteisiin. Itselläni on 90% ajasta käytössä 45° kulma. Tämä johtuu siitä, että reppulauttaa melottaessa melaa huidotaan tiuhempaan tahtiin mutta vähemmällä voimalla. Liian voimakkaalla vedolla vene pyörähtää ympäri.

Welhonpesä mainostaa itseään Suomen parhaana melontakauppana, joten kävin huhtikuun alussa juttelemassa Welhonpesän Herra Isoherran kanssa. Kävi ilmi, että vaihtoehtoja on todella paljon, mutta 4-osaisia meloja ei pahemmin "normaalissa" kanoottihäröilyssä käytetä. Welhonpesä kuitenkin teettää tsekkiläisellä TNP:llä omia Welho-melojansa, joita tehdään pyydettäessä minkälaisiksi asiakas vain haluaa. TNP:n omista high-end malleista taas löytyi yksi, josta tehdas pystyy muokkaamaan jokaisen tarpeille sopivan.

Eli, jos haluat säästää rahaa, Welho Asymmetric Kayak irtoaa 4-osaisena hintaan 60€. Varsi on alumiinia ja lapojen kulma sekä varren pituus on vapaasti valittavissa. Painoa melalle tulee 1190-1440 grammaa varren paksuudesta (ks. alempana) riippuen. Lavat ovat polyeteeniä, jonka pehmeyden takia niistä pitää tehdä tavallista paksummat -> paino nousee.

Jos taas olet etsimässä ns. ykkösmelaa, TNP:n Rapa on erittäin hyvä malli, jonka pohjalta TNP:n tehdas voi rakentaa just sellaisen melan kuin itse haluat. Lapa on jotain astetta spesiaalimpaa muovia ja soveltuu muotonsa puolesta erinomaisesti sekä koskiin että matkantekoon. Hinnat määräytyvät seuraavasti:

  • Perusmalli, 4-osaisella lasikuituvarrella: 109€. Myös alumiinivartisia saa, mutta IMHO se ei tässä hintaluokassa ole enää järkevä vaihtoehto. Perusmallissa on nappilukko, jonka saa haluamaansa kulmaan. Varteen voidaan myös asentaa toinen lukko jos tykkää meloa useammalla kulmalla. Lapakulmien välillä pitää silloin tosin olla vähintään 45° eroa, joten ko. vaihtoehdon käyttökelpoisuus reppulauttailussa on vähän kyseenalaista. Ehkä 15° ja 60° kulmat voisi olla käyttökelpoinen yhdistelmä. Jos olet joskus tällaista kokeillut, kerro ihmeessä kokemuksesi.
  • Hiilikuituvarsi: +30€. Jos tykkää pistää likoon enemmän fyrkkaa niin kannattaa harkita hiilikuitua.
  • Säätövarsi: +60€. TNP:n säätövarsi (YP coupling) on oikeasti fiksu keksintö. Se mahdollistaa lapakulman portaattoman säädön lisäksi varren pituuden säätämisen.

Lisäksi kannattaa huomioida varren paksuus, sillä se vaikuttaa melan painoon. 30mm varsi on standardi, mutta jos pienempi 28mm varsi ei häiritse, kannattaa harkita sitä sillä painoero on merkittävä. TNP on listannut kaikenlaisten melavaihtoehtojen painot omille sivuilleen. 30mm varrella varustettujen melojen taulukko löytyy täältä, 28mm melojen taas täältä. Painotaulukot ovat tosin vain kaksiosaisille meloille, joten lukuun kannattaa lisätä parikymmentä grammaa jotka tulevat neliosaisen rakenteen ylimääräisistä nappilukoista.

Lisäksi on vielä kerran hehkutettava omaa laitostaan. Aqua Boundin Manta Ray:ta Suomessa mikään kauppa ei tätä suoraan myy, mutta sain omani tilattua järkihintaan Welhonpesän kautta, joskin jollei halua maksaa erikseen toimituskuluista, täytyy tilaus tehdä ajoissa. Hiilikuituvartinen Manta Ray on optimaalinen valinta siksi, että se on paitsi hintaluokkansa kevyin, myös säädettävissä  täsmälleen haluttuun kulmaan. TLC-lukko tosin saattaa aueta kovassa rasituksessa, mutta AB on nykyisin korvannut sen uudella PosiLock-lukolla, joka saattaa olla luotettavampi.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.